pngwing.com-4-e1639989253976
Diş Dolgusu
box-image-2-bg
admin-ajax-1

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu ,dişlerimizdeki varolan madde kaybını telafi etmek için çürük yada eksik kısmın dişe uygun malzemelerle restore edilmesidir.

Çürük Nedir?

Çürük ,ağız floramızda varolan bakterilerin, gıda artıklarıyla beslenmesi sonucu oluşturdukları asitli yan ürünlerin diş minesinin ana yapısını geri dönülmez biçimde yıkıma uğratmalarıdır. Mine tabakası vücudumuzun en sert tabakasıdır. Bakteriler bu tabakayı oldukça yavaş ve uzun sürede delebilirler. Ancak 1,5-2 mm.lik mine tabakasından sonra daha yumuşak olan dentin tabakasıyla karşılaşan çürük hattı, hızla ilerleyerek dişin özüne yani pulpa tabakasına yaklaşır. Bu sırada önce şekerli gıdalara hassasiyet, sonra soğuk hassasiyeti ve en son olarak da sıcak hassasiyeti görülür. Bazen de çürük öyle kronik ilerler ki hiç ağrı hissetmeden dişiniz nekroz (canlılığını kaybetme) olabilir.

Amalgam (GRİ) Dolgular

Günümüzde kullanılan en eski dolgu malzemesidir.yaklaşık olarak 150 yıldır kullanılmaktadır.İçeriğinde civa ,gümüş ve bazı metal alaşımları kullanılır.Metal yorgunluğuna maruz kaldığı için ağızda varolsa bile kaviteyi sızdırmaz bir biçimde uzun süreli koruması mümkün değildir.Bir çok kişi ağızlarında yirmi yıllık amalgam dolgulardan bahsederler ancak bu dolgulara yakından baktığımızda sekonder çürükler ve nekrozlar görmek kaçınılmazdır.

  • Dezavantajları

Ayrıca son yapılan araştırmalar amalgamın sert yapısından kaynaklanan nedenlerle çiğneme kuvvetleri karşısında dişe uyum sağlamayarak dişin içinde mikro çatlaklara yol açtığını göstermiştir..Renklerinin siyaha yakın gri olması da estetik olarak kullanılmalarını sınırlandırmıştır.Ayrıca amalgam dolgunun diş boşluğuna tutunabilmesi için çoğunlukla dişin sağlam dokusundan da aşındırılması gerekebildiği için gereksiz madde kaybına da yol açabilir.

Kompozit (BEYAZ) Dolgular

Diş hekimliğindeki gelişmelere paralel olarak son yirmi yılda geliştirilmiş dolgulardır.İlk keşfedildikleri dönemde amalgama rakip olamayacak kadar dayanıksız olmalarına rağmen,mikro partikül teknolojisindeki inanılmaz gelişmeyle beraber,amalgamdan çok daha üstün bir dayanıklılık seviyesine ulaşmışlardır.Amalgama üstünlükleri sadece dayanıklı olmalarında değildir. Kompozit dolgunun yerleştirilebilmesi için sadece çürük kısmın temizlenmesinin yeterli olması,dolgunun tutuculuğunu sağlamak için eksta preparasyona ihtiyaç duymamaları, diş renginde hazırlanabilmeleri kompozit dolguların belli başlı üstünlükleridir.Hatta günümüzde bazı kompozitlerin sahip olduğu bukalemun efekti sayesinde üzerine konduğu dişin rengini alması da mümkün olmaktadır. Bu üstünlük,özellikle ön bölge restorasyonlarında mükemmel sonuçların alınmasını sağlamaktadır.

Dolgum yapıldıktan sonra yemek yiyebilir miyim?

Kompozit dolgular belirli dalga boyundaki ışıkla sertleştiğinden hekim tedavisini bitirdiğinde dolgunun sertleşmesi de tamamen bitmiş olur. Ancak dolgu sırasında anestezi uygulanması gerektiyse uyuşukluk geçene kadar fark etmeden yanak, dudak veya dili fark etmeden ısırmamak için yemek yememekte fayda vardır.

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyetim olabilir mi?

Dolgu yapılırken dolgunun yapıldığı bölgeye ve dolgunun derinliğine bağlı olarak dolgu sonrası geçici süre hassasiyet normal sayılabilir. Ancak çok derin çürüklerde dolgu sonrası sinirlerde kalıcı hassasiyet ve geçmeyen ağrılar olursa hekimle tekrar görüşüp dişe kanal tedavisi uygulanması yada dolgu yenilemesi gerekebilir.

pngwing.com-4-e1639989253976

Tedaviden Sonra

Tedaviden sonra yapmanız gerekenleri bu bölümde bulabilirsiniz. Aklınıza takılanları bize çekinmeden sorabilirsiniz.